Demografie van Nederland

Nederland staat op plek 67 in de ranglijst van bevolkingsgetallen op Aarde, maar op plek 16 in de lijst met dichts bevolkte landen op Aarde (#5 in Europa). Op 31 december 2020 had Nederland 17.474.677 inwoners. Hoewel het zo dicht bevolkt is, heeft Nederland geen enkele gemeente met meer dan een miljoen inwoners. Als je de twee grootste gemeentes bij elkaar zou optellen, zou het echter wel ver boven de miljoen inwoners uitkomen als de complete stadsregio wordt meegerekend. De Randstad (bestaande uit de vier grootste gemeentes) bevat meer dan 7,5 miljoen inwoners.

De Nederlandse bevolking vergrijst: de levensverwachting neemt toe, maar veel mensen immigreren en er worden minder kinderen geboren. Volgens Eurostat had Nederland in 2010 1,8 miljoen inwoners die in het buitenland zijn geboren. Dat is 11,1% van de bevolking. Van deze mensen was op zijn beurt weer 1,4 miljoen buiten de EU geboren. Op 1 januari 2020 waren ongeveer 4,22 miljoen van de Nederlandse burgers niet van Nederlandse/Friese origine. Een meerderheid hiervan heeft een van de volgende zes achtergronden: Turks, Marokkaans, Indonesisch, Surinaams, Duits of Pools.

In 2013 bleek uit onderzoek dat 26% van de bevolking zich identificeerde als rooms-katholiek, 16% als protestants, 5% als moslim, en 6% als ‘anders’. In 2019 bleek dat slechts 49% van de mensen boven de 15 jaar oud aangaven religieus te zijn. De meerderheid van Nederland is dus niet-religieus.

De meest gesproken taal in Nederland is het Nederlands, maar ook het Fries (internationaal: West-Fries) is een erkende taal en wordt in de provincie Friesland ook door lokale overheden en scholen gebruikt. Daarnaast heeft Nederland een verscheidenheid aan dialecten, zoals Saksisch, Brabants, en Limburgs (dat inmiddels de status van regionale taal heeft gekregen). Daarnaast zijn verscheidene talen van immigranten goed gerepresenteerd, zoals het Indonesisch, Turks, Arabisch, Papiamento, Duits en Pools.

Lees verder de: Bekijk de weersinformatie voor Nederland.